Naturlov - Fredning
Padder (og alle krybdyr) er fredede i Danmark.
Dvs. at man ikke må indsamle eller dræbe dyret. Man må dog godt hente et mindre antal paddeæg og haletudser med hjem til undervisningsbrug. Men de skal så vidt muligt udsættes i det samme vandhul hvor man hentede dem. Og senest når de forvandler fra haletudser til padder.
Enkelte frø-arter er det man kalder totalfrede, løvfrøen og klokkefrøen, og dem må man ikke samle æg eller haletudser fra.
Bestemmelse af art:
Der findes 8 frø-arter i Danmark og 3 tudsearter.Hvilken art er det, jeg har taget haletudseæg med hjem fra? - Forhåbentligt ikke nogle af de totalfredede !
Men det tror jeg nu ikke. Når jeg sammenligner de indsamlede æg med hvad jeg har fundet i mit kildemateriale, tror jeg at æggene stammer fra den spidssnudede- eller den butsnudede frø, som sammen med springfrøen er blandt gruppen af brune frøer. Og de skulle være almindelig på disse kanter.
fra bogen: små dyr i sø og å. |
Butsnudet frø
fra bogen: små dyr i sø og å. |
Spidssnudet frø
fra bogen: Padder og krybdyr i Danmark. |
Og iflg. paddekalenderen (bogen: padder og krybdyr i Danmark) passer det også med at de brune frøers æg findes i april.
Selve plamagerne med æg jeg fandt ved bækken, ligner det mest æg fra den butsnudede frø.
Også når jeg sammenligner de nyligt udklækkede haletudser, synes jeg de minder mest om den butsnudede frø.
foto: Karen |
En af "mine" haletudser, billedet meget forstørret, den er nok ikke mere end omtrent 5-6 mm lang.
"Bemærk den næsten nyudklækkede haletudses ydre gæller, som med tiden vil forsvinde.
Det kan være svært at kende forskel på den spidssnudede og butsnudede frø. Men der er en bestemt udformning på de udvoksede frøers bagben som kan artsbestemme dem.
Pædagogiske overvejelser:
Hvem havde troet, at jeg ville interessere mig for frøer... :-)
Det vækker didaktiske tanker ift. bla. læringsformer, læringsmiljøer, og i dette tilfælde at arbejde med, og bruge naturen til at skabe forundring, interesse og dermed lysten til at lære.- Havde jeg siddet og kun skullet læse om frøer, havde det ikke haft min store interesse. Men det at arbejde med dyrene, tage vare på og passe dem, iagttage, undre sig, undersøge, finde/hente materiale og viden om dyrene mm. har vakt en helt ny interesse for denne dyreart.
Jeg bryder mig faktisk slet ikke om frøer og tudser, når man i fugtigt vejr finder en frø i græsplanen, finder jeg dem ækle og uforudsigelige, og har det næsten som de som er bange for edderkopper. - Jeg har en ide om, at arbejdet med frøerne vil ændre på min betragtning af frøer fremadrettet.
foto: Karen - inspirerende og gode opslagsbøger fra kildematerialet. |
En ide til at bruge projektet i praksis:
Jeg ved fra en af beboernes livshistorie, at han er meget naturinteresseret, har været meget aktiv lystfisker. Og min plan er, når mulighed byder sig, at inddrage bøgerne fra min kildemateriale i snakken med ham, som kan kalde på noget i hans hukommelse og se hvad der kan komme ud af det.
Haletuderne på "bededagsferie" og vist i praksis.
Allerførst en tanke til mine kollegaer, som ikke virker særligt begejstrede og som jeg er ret sikker på synes, at det her er noget værre pjat. - Som forleden kom på arbejde bærende på det lille akvarie, hvilket ikke vakte den store interesse blandt medarbejderne, dog et par bemærkninger, som fortalte at de fandt det dumt, latterligt, måske endda et projekt som var for børn !
Men afprøves det skal det !
I øvrigt er det den slags tænkning, som sætter begrænsninger for fantasien.
Jeg har kunnet vække interesse hos en enkelt beboer, en ung nyskadet mand, hvis hjerneskade har gjort, at hans niveau i øjeblikket skal betragtes som et 4-årigt barns.
Men det har vakt interesse blandt beboernes pårørende og børn, som syntes det er sjovt.
Haletudserne kommer med mig hjem igen. - Men om nogen tid, når de er blevet større og forandrer sig, kan det værre de er mere "spændene" at kigge på.
Prøves det skal det, og uanset hvad, så skal jeg huske, at selvom det ikke er nogen succes, så kan det måske være interessant for en anden beboergruppe end lige den vi har i afdelingen i øjeblikket. (havde det været de borgere vi havde i afdelingen sidste sommer, så er jeg helt sikker på at det havde været et "hit").
fortsættes...
Ingen kommentarer:
Send en kommentar