tirsdag den 5. april 2016

opgave 1. - biotopens dyr - Flåter.

Flåter

dårligt billede, svært at zoome ind på så lille en genstand med mob.tlf's kamera
Ja det er så et af de trælse dyr i naturen, som netop nu hvor der er fugtigt og mere varmt er aktive i naturen.
Vores hund var med nede ved biotopen forleden, og jeg fandt adskillige flåter som kravlede på hendes pels da vi kom hjem, på billedet th. er en af dem.
Flåten findes især i fugtige skyggefulde områder, sidder bl.a. på græsser parat til at springe på et dyr (også mennesker) for at suge blod.
Utroligt så meget ravage sådan et lille dyr kan lave:
Den borer sig ind i huden, hvor den kan overføre bakterier og virus, der skal gå 24 timer før den kan overføre virus. Især en virus som hedder borelia er meget farlig for os mennesker.
Vigtigt at klæde os på for at beskytte os, eks. lange bukser, lange strømper udover og gummistøvler. Og så ikke mindst at kigge vores krop efter når man har færdes ude hvor flåten findes, om der skulle sidde en lille tæge, man mærker den som regel ikke. Den skal straks fjernes og der skal søges læge, hvis området på huden er irriteret. Søg i det hele taget læge, hellere et lægebesøg ekstra, end at pådrage sig denne Borelia-virus, som har fatale konsekvenser hvis vi pådrager os den.

Især hvor der færdes rådyr er der ofte en del flåter, idet hjorte er mellemvært for flåten. Nu er det ikke usædvanligt at hunden har en flåt på sig (den er behandlet med et middel, som gør at flåten dør), men måske var det ekstra slemt denne gang, fordi vi havde været i et område hvor rådyrene opholder sig ?

Der er mange hjemmesider som beskriver om flåt-bid og hvad man skal gøre. Men især naturstyrelsens hjemmeside har en god beskrivelse af flåten.


Latinsk navn: Ixodes ricinus
Engelsk navn: Sheep Tick
Klasse: Spindlere
Orden: Mider
Familie: Flåter
Skovflåten findes i hele Danmark. Den lille mide suger blod fra pattedyr, og dens bid kan overføre bakterier og virus til mennesker.
Kendetegn
Skovflåten er en lille mørk mide, som måler 1-3 mm i længden. Bagkroppen er rødbrun. Når skovflåten har suget blod, udvides bagkroppen meget, så dyret kan blive ca. 10 mm langt. Skovflåten har 8 ben og kendes fra insekter og tæger, som har 6 ben.
Føde
Skovflåten lever af at suge blod på små og store pattedyr. Skovflåtens nymfer suger også blod fra krybdyr og fugle. En skovflåt kan suge blod hos sin vært i op til to uger, inden den lader sig falde til jorden.
Fakta
Vidste du det?
Hvis man finder en skovflåt på sig, skal man fjerne den og være opmærksom på, at hele flåten, også munddelene, bliver fjernet. Opstår der et rødt, kløende udslæt, hvor flåten har bidt, bør man søge læge.
kilde: natur.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar