mandag den 4. april 2016

opgave 1. - Biotopens planter - 5. Smørblomst

Foto: Karen                                                                               

"Smørblomst" = Ranunculus Acis

Bladene viser at det her er en smørblomst. Jeg ved det også, fordi området om sommeren er fyldt med dem.

Planten er i øvrigt giftig for en del græssende dyr ! - Bl.a. heste, som græsser udenom, så længe der er nok andet at spise.

Smørblomst - Ranunculus acris


Det danske navn smørblomst er knyt­tet til flere af slægtens arter, men anvendes dog mest om bidende ranun­kel (Ranunculus acris). Denne er en
flerårig urt, 20-70 cm høj med kort, lodret jordstængel og opret, grenet og mangeblomstret stængel. Bladene er håndsnitdelte med fligede afsnit. Blomsterne er gule med bægerblade, der ligger op til kronbladene; de frem­kommer allerede i midten af maj, og blomstringen varer til slutningen af juli. Frugten er en flerfoldsfrugt med ret små, glatte nødder med krummet næb.

Vækstkrav: Den vokser almindeligvis på fugtige enge, ved vejkanter eller i åbne kratbevoksninger, men forekom­mer lige så ofte på forsømte græsmar­ker, hvor de gule blomster når op over stråene. Spises kun sjældent af kreatu­rer, hvorfor græsenge især om foråret kan være helt gule af smørblomster. I græsplæner på næringsrig jord kan den blive et besværligt ukrudt, som er næ­sten umuligt at udrydde. Smørblomst er en god bundplante i en flerårig, let fugtig blomstereng.
kilde: haveabc.dk
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar